Siemię lniane zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty

Siemię lniane zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty

Dieta niskotłuszczowa zawierająca siemię lniane zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty - donoszą w swym raporcie naukowcy z Duke University Medical Center.

Dietetyczne pokarmy zawierające dużo błonnika mogą wpływać na poziom hormonów i rozwój raka. Zarówno błonnik jak i kwasy tłuszczowe omega-3, których siemię lniane jest najbogatszym źródłem, wykazują właściwości ochronne, obniżające ryzyko raka prostaty.

Badania naukowców z Duke University są elementem prowadzonych na szeroką skalę badań, których celem jest potwierdzenie hipotezy, że otyłość i niezdrowa dieta sprzyjają rozwojowi raka, ponieważ szybko rosnący nowotwór potrzebuje ogromnych ilości energii. Wobec ograniczonego dostępu do zasobów energetycznych, komórki rakowe mogą dzielić się wolniej albo próbując przyspieszyć tempo podziałów zginąć.

Badania objęły 25 pacjentów cierpiących z powodu raka prostaty, oczekujących na prostatektomię (operacyjne usunięcie gruczołu). Wcześniej zebrano i przeanalizowano dane na temat stanu zdrowia badanych.

Następnie chorym zaaplikowano niskokaloryczną, bogatą w błonnik dietę. Przez 34 dni mężczyźni jedli i pili dużo siemienia. Po tej kuracji porównano ich wyniki z grupą kontrolną zawierającą mężczyzn w tym samym wieku i tej samej rasy.

Okazało się, że pacjenci będący na diecie wykazują znaczącą poprawę w poziomie cholesterolu i testosteronu, nie skarżyli się również na zaburzenia libido, ani inne dysfunkcje seksualne.

Ponieważ badania trwały zbyt krótko, badacze nie zauważyli zmian w strukturze nowotworu. Zaobserwowano natomiast mniejsze tempo rozrostu i znaczące zwiększenie samobójczych śmierci komórek raka (apoptozy).

Autorzy badań sugerują, aby ich wyniki traktować z ostrożnością, ponieważ wymagają one jeszcze wielu testów klinicznych, które potwierdziłyby dotychczasowe wyniki. Równolegle prowadzone są doświadczenia na myszach.

www.penisa.pl www.leczenie-grzybicy.pl www.candida-albicans.org